Våra bröd bakas med de bästa råvarorna av erfarna bagare.

VÅRA SURDEGSBRÖD


Fraset när kniven träffar brödets perfekt gräddade skorpa. Det där krasande ljudet som bara ett välbakat surdegsbröd kan skapa.

Mjukt, saftigt och smakrikt. Det är magiskt och smaklökarna dansar av lycka samtidigt som de undrar vad som skapat dessa komplexa välbalanserade smaker.

Du vet vad vi menar, eller hur!


Hos oss är det kärlek, kunskap och tradition tillsammans med de bästa råvarorna, som skapar våra smakrika bröd.


SURDEGEN


Den hållbara brödkulturen med oförtjänt dåligt rykte.


Det är smakrikt, hälsosamt och trendigt. Faktiskt så populärt att det går att köpa en deg på burk i affärerna, för den som vill prova baka ett bröd utan att behöva skapa en surdeg på egen hand.


Surdegen har gjort en lång resa från uråldriga Mesopotamien till en trendig folkrörelse och ett självklart alternativ i många svenska hushåll.Kärt barn har många namn


Vi har alla hört ordet Levain i media och matbutikerna de senare åren. Levain betyder surdeg på franska och är en ljusare variant som bakat på vetemjöl.

Då degen ska matas för att hållas vid liv, är det många bagare som namnger sina surdegar. Vissa bagare har flera surdegar som de arbetar med, alla med unika namn och innehåll.


Våra surdegar har inga coola namn, men de har en historia som sträcker sig tillbaka dryga 20 år, till tiden när Brothaus Moberg drev bageri i samma lokaler vi arbetar i nu.

FLEXIBELT & LEVERANS-SÄKERT


“Vi har sedan 2019 varit kund hos Serena´s. Våra gäster har sedan våren 2019 kunnat njuta av Serena´s bröd till våra måltider. Vi får ofta beröm för det goda brödet.”Lina

- Villa Nyhagen

En stark trend


Under 2010-talet växte en trend fram i storstäderna, där många amatörbagare med surdegen som hobby, fick spridning på sitt intresse genom sina bloggar. Många av dessa utvecklades till yrkesbagare och allt fler bagerier öppnades med surdegsbröd som huvudartist på menyn.

Idag hittar vi surdegsbröd på de flesta brödhyllor i butikerna, på många restauranger och caféer.Gamla traditioner står sig


En surdeg består i grunden av en deg av mjöl och vatten. De goda bakterierna från mjölet och bakterierna i luften reagerar med varandra och en naturlig jäsningsprocess startar.

Det är en uppsättning känsliga bakterier som tillsammans med syre och spannmål kan överleva flera hundra år, om man sköter om surdegen på rätt sätt. Man säger att man matar den.

 

Den äldsta svenska surdegen ska enligt historierna ha hållits vid liv från 30-åriga kriget (1618-1648) fram till 1980-talet. Våra soldater ska ha matats med Ankarstock, ett grövre surdegsbröd med mycket fullkorn då hållbarheten är väldigt god tack vare den långa och naturliga jäsningsprocessen.


Vi arbetar efter gamla traditioner och med bästa råvarorna. Allt för att du ska få det bästa brödet.